Több év kihagyás után idén újra megrendezték az Országos Anyanyelvtanítási Versenyt

Tizenkét év kihagyás után idén újra megrendezték az Országos Anyanyelvtanítási Versenyt, melynek ezúttal az  Eszterházy Károly Katolikus Egyetem biztosított helyszínt. A megmérettetésre öten érkeztek az ország különböző  pontjairól, nekik kellett bizonyítani a Gyakorlóiskola diákjai, valamint a 9 tagú szakmai zsűri előtt. 

A Magyar Nyelvtudományi Társaság Magyartanári Tagozatának és az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Magyar  Nyelvészeti Tanszékének közös versenyének megnyitóját április 20-án tartották a Líceum épületében. A  megmérettetés résztvevőit Dr. Váczy Kálmán Zoltán rektorhelyettes köszöntötte. Beszédében kiemelte, habár a mai  világban egyre nagyobb hangsúlyt és jelentőséget kap a különféle idegennyelvek elsajátítása, az anyanyelvünk  helyes használatára is érdemes legalább ekkora figyelmet fordítani és törekedni arra, hogy még inkább megismerjük.  A rektorhelyettes mondandóját Nelson Mandela gondolataival zárta:” Ha olyan nyelven szólsz egy emberhez, amit  megért, a szavak eljutnak a fejéig. Ha az anyanyelvén, az pedig utat talál a szívéhez.”

A megnyitó ezt követően Antalné Szabó Ágnes előadásával folytatódott, aki több mint 40 éve van a pedagógusi  pályán és jelenleg az ELTE oktatójaként tevékenykedik. Prezentációjában azt vette górcső alá, milyen egyezések  vannak egy tanóra megtervezése és egy szónoki beszéd összeállítása között. Például mindkét esetben fontos a  kapcsolatteremtő bevezetés, az összegző befejezés, valamint az érzelmi és értelmi elemek használata. 

Beregszászi Anikó a határon túlról érkezett az eseményre, hogy segítse a zsűri munkáját. Előadásában a kárpátaljai  magyar anyanyelvi nevelés elmúlt 22 vének történetét idézte fel a résztvevőknek. Szó esett az Élőnyelvi  konferenciáról, az Iskola 2000 vizsgálatról, a Magyar Nyelv Tantervről, valamint a Magyar Nyelv érettségi  megújításáról is.

A megnyitó zárásaként a szervezők ismertették a résztvevőkkel a verseny menetét.

Pénteken reggel a magyar tanár szakos hallgatók első feladata az volt, hogy megismerkedjenek azokkal a 10.-es és  11.-es osztályokkal, akik előtt végül bizonyítaniuk kellett a bemutatóórák során. Majd a 9 tagú zsűri értékelte az 5  versenyző munkáját, melynek eredményét április 21-én 16 órakor hirdették ki.

Eszerint az idei versenyen Dömök Vivien, az Eötvös Loránd Tudományegyetem hallgatója (felkészítő tanára Gonda  Zsuzsa) állhatott a dobogó legfelső fokára, a második helyezett a Károli Gáspár Egyetem indulója, Kelemen Réka lett  (felkészítő tanára N. Császi Ildikó), a harmadik helyen pedig Bali Erika, a Szegedi Tudományegyetem tanárszakos  hallgatója végzett (Zs. Sejtes Györgyi felkészítésével). Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemet Kis Marcell képviselte, aki disputa módszerrel tartott dinamikus órájával méltón helytállt a versenyben (felkészítője Farkas Anett).

Forrás: EKKE