Shadowing program

2023. május 8. és 12. között job shadowing programon vettünk részt az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola képviseletében Mainzban, melynek fókuszában a tanárképzés állt. A partnerintézmény egy olyan tanárképző intézmény volt (Studienseminar für berufsbildende Schulen), amelyben leendő szakiskolai tanárok végzik 18-24 hónapos tanítási gyakorlatukat.

A látogatás során betekintést nyertünk az egyetemi képzésbe, valamint a szeminárium tanárképző gyakorlatába. Találkoztunk a szeminárium vezetőjével, Prof. Dr. Markus M. Böhnerrel, illetve részt vettünk több bemutatóórán és az azt követő óramegbeszéléseken is.

Az órákat különböző mainzi, illetve Mainz környéki, a szemináriumhoz tartozó szakiskolákban néztük meg (BBS1 és BBS4 Mainz, BBS Alzey, BBS Westerburg és BBS Bingen). Láttunk több angolórát, egy tornaórát, valamint meglátogattuk a szobafestő, asztalos és műszerész diákok szakmai óráit is.

A mobilitás során nagyon kedvesen és felkészülten kísért minket két német koordinátorunk, Tanja Köhler és Julia Gieger, akiknek segítségével betekintést nyerhettünk a német és Rajna-vidék-pfalzi tanárképzés igen bonyolult rendszerébe.

Ispánovity Márta és Kertész Luca