Mentornak lenni jó?!

A Szegedi Tudományegyetem Interdiszciplináris Kutatásfejlesztési és Innovációs Kiválósági Központ Oktatás Modernizációs és Innovációs Klaszterének Köznevelés-fejlesztési és Pedagógusképzési programja szervezésében 2023. szeptember 12-én szakmai napot rendeztek a SZTE Rektori Hivatalában „Mentornak lenni jó?!” címmel.

Az esemény célja az volt, hogy együttgondolkodásra hívja a gyakorlóiskolákban és a partnerintézményekben dolgozó azon kollégákat, akik a pedagógusképzés gyakorlatában érintettek, tanító és tanár szakos hallgatókat mentorálnak. A közös gondolkodás érintette a gyakorlatok tartalmát, formáját és szervezeti kereteit erősítve a pedagógusképzéssel foglalkozó intézmények közötti szakmai kapcsolatot. 

Az eseményen 83 fő vett részt. Az eseményt Prof. Dr. Gellén Klára, a Szegedi Tudományegyetem oktatási rektorhelyettese, az SZTE Interdiszciplináris Kutatásfejlesztési és Innovációs Kiválósági Központ Oktatás Modernizációs és Innovációs Klaszterének szakmai vezetője nyitotta meg. Ezt követően Prof. Dr. Zakar Péter, a Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Közkapcsolati rektorhelyettese, az SZTE Tanárképző Központ főigazgatója A tanárképzés gyakorlata a Szegedi Tudományegyetem címen tartott előadást. Majd Dr. Fizel Natasa, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Alkalmazott Pedagógiai Intézet vezetője A tanítóképzés gyakorlata címen adott elő. 

A plenáris részt követően minden résztvevő három műhelyfoglalkozáson vett részt forgószínpadszerűen. A Mentornak lenni jó! című foglalkozást Dr. Sárvári Tünde, az SZTE IKIKK OMIK Pedagógusképzési Terület Fejlesztési Program szakmai vezetője vezette. A Pedagógusképzéssel kapcsolatos operatív tevékenységek-ről a tanárképzést illetően Dr. Dobi János, az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola igazgatója beszélt, a tanítóképzésről pedig Árvainé Libor Ildikó, az SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatóhelyettese szólt. Dr. Zs. Sejtes Györgyi, az SZTE IKIKK OMIK Köznevelés-fejlesztési és Pedagógusképzési Klaszter szakmai vezetője A reflektivitás szerepe a professzionalizálódás folyamatábanA reflektivitás fejlesztésének módszerei címen zárta az eseményt műhelygyakorlatával.

Az eseményről megjelent tudósítások:

SZTE honlapon cikk
https://u-szeged.hu/sztehirek/2023-szeptember/szte-mentorprogram-jgypk-ikikk

Szegedi Egyetemi Magazin facebook oldalán cikk
https://www.facebook.com/SZTE.Hirek